Gülvarak
Malzemeler
1 çay bardağı süt1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı (eritilmiş) tuzsuz teyeyağı
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzerine sürmek için sıvı yağ
(Tuzlu tereyağı kullanılması halinde
ayrıca tuz eklemeyin)
İç Malzeme (Muhallebisi için)
1/2 litre süt1/2 çay bardağı buğday nişastası
1 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti İçin
3 su bardağı şeker2,5 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Küçük bir tencerede şeker ve su arada bir karıştırarak 10-15 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan bir kaç dakika önce limon suyu damlatılır.
Hazırlanışı
Süt, su, yoğurt, tereyağı, limon suyu ve tuz yoğurma kabına konur. Aldığı kadar un eklenip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Üzerine bir çay bardağı yağ eklenip tekrar yoğurulur. Üzerine hafif nemli temiz bir bez eklenir ve yaklaşık yarım saat dinlendirilir.
Daha sonra hamur, iri ceviz büyüklüğünde parçalara bölünür. Bu parçalar unlayarak ince yufkalar halinde açılır. Açılan yufkalar temiz bir sofra bezi üzerine serilerek hafif kurutulur.
Daha sonra iki yufka üst üste konur ve 10 cm lik kare parçalara kesilir. (9 parça)
Bu parçaların içine muhallebi konulur.
Yufkalar gelişigüzel veya zarf şeklinde kapatılarak ters çevrilir ve yağlanmış tepsiye dizilir.
Üzerine bir yemek kaşığı yardımıyla sıvı yağ gezdirilir ve önceden ısıtılmış 200 Derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Tatlı hafif ılıyınca üzerine soğuk şerbet dökülür.
Muhallebinin Hazırlanışı: Süt, nişasta ve şeker tencerede sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen muhallebi kare borcam tarzında bir kaba dökülüp soğutulur. Soğuyan muhallebi küçük parçalara kesilir ve kare şeklinde kesilen yufkalara konur.
Not: Muhallebi yerine iri kıyılmış çeviz içi veya meyane kullanılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder