Mercimekli Bükme

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1tatlı kaşığı limon suyu
  • su

İç Harcı İçin:

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz, pul biber

Haşhaşlı Harcı İçin:

  • 1 kibrit kutusu kadar donyağı
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı ezilmiş haşhaş

Üzerine Sürmek İçin:

  • Sulu yoğurt
  • Haşhaşlı yağ karışımı
  • Susam

Hazırlanışı

    Öncelikle iç harcını hazırlayın.Mercimekleri ayıklayıp yıkayın.Üzerini çok az aşacak şekilde su ilave edip ocağa alın. Çok az tuz atın. Suyu azaldıkça sıcak su ekleyerek yumuşayıp hiç suyu kalmayıncaya kadar pişirin. İçine ince doğranıp hafif sotelenmiş veya çiğden soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve biberini de ekleyip hafifçe yoğurun. {Yoğurmaktaki amaç ise malzemenin birbirine yapışıp yerken hamurun içinden dökülmemesi içindir.}
    Haşhaşlı harcı hazırlamak için; önce donyağını hafifçe ateşte eritip içine sıvıyağ ekleyin. Ezilmiş haşhaşı da ekleyip karıştırın.
    Hamurunu hazırlamak için; Un, tuz ve limon suyunu bir yoğurma kabına alın. Azar azar çok ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin.{Kolay açılması için dinlenmesi şart}
    Hamur dinlendikten sonra iki eşit parçaya bölün. Unlayarak oklava yardımıyla çay tepsisi büyüklüğünde açın. Üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar haşhaşlı harçtan döküp elinizle her tarafına yayın.
    Hamuru iki elinizin üzeriyle esneterek büyütebildiğiniz kadar büyütün. İki taraftan ortaya doğru bükün. Tekrar yağlayıp bohça gibi kapatın. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayıp hamurları 10-15 dk dinlendirin.
    Dinlenen hamurları tekrar unlayarak açıp 15 er cm lik karelere kesin. Ortalarına bolca mercimekli haçtan koyup karşılıklı kenarları birbirine hafif bitişecek şekilde dikdörtgen olacak şekilde kapatılır.Kapatılan kısım alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine önce nazikçe sulu yoğurt sürülür{üzerine fazla bastırmayın yoksa kabarmaz.}Daha sonra bolca susam serpilir. En son parmaklarınızın ucundan damlatarak haşhaşlı yağdan sürülür.{Üzerinesadecesıvıyağvedonyağıkarışımıdasürülebiliryanihaşhaşlıolmasışartdeğil}
    Önceden ısıtılmış 220 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.



















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı