Kıymalı Ocak Bükmesi

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1,5-2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

İç Malzemesi:

  • 200 gr kıyma 
  • 1 adet iri domates
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • Tuz, karabiber, pul biber

Haşhaşlı yağ harcı için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar don yağı 
  • 1/2 su bardağı haşhaş ezmesi

Hazırlanışı:

   Donyağını küçük bir tavaya alıp eritin, içine sıvı yağ ekleyip ocaktan alın. Ocak bükmelerini pişirirken üzerine sürmek için 1 Türk kahvesi fincanı kadar ayırın. Daha sonra içine haşhaş ezmesini ekleyip bir kenara alın. Haşhaşlı harcımız hazır.
   Hamurunu hazırlamak için 4 su bardağı unu yoğurma kabına alın. Tuz ve limon suyunu ekleyin.Azar azar su ilave ederek kulak memesinden çok az daha sert bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örterek en az yarım saat dinlendirin.{Bu aşama hamurun esneklik kazanması için önemlidir.}
   Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Domatesi küp küp doğrayın. Soğan ve biberi ince kıyın. Baharatlarını ve kıymayı da ekleyip karıştırın.
   Dinlenen hamuru yoğurma kabının içinde kabaca dörde bölün. Bir parçasını unladığınız tezgaha alıp yuvarlayın. Oklavayla tabak büyüklüğünde açıp üzerine 1 yemek kaşığı kadar haşhaşlı harçtan sürüp kenarlarından çekiştirerek veya elinizin tersiyle esneterek hamuru 2-3 kat büyütün. Daha sonra katlayarak zarf şekli verin. Bu arada karşılıklı kenarlarını katladıktan sonra araya çok az daha haşhaşlı harç sürün.
    Katladığınız bu hamurun üzerine tekrar biraz un serperek oklavayla yufkadan çok az daha kalın açarak bıçakla ortasından ikiye bölün. Bir parçasına kıymalı harçtan tepeleme 1 yemek kaşığı kadar{veya harcı 8 e bölebilirsiniz} alıp hamurun yarısını kaplayacak şekilde döşeyip, diğer yarısını üzerine kapatıp harcın dökülmemesi için kenarlarına hafifçe bastırın. Hamurun diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.
    Geniş yapışmaz bir tavayı ocağa alıp biraz yüksek ateşte ısıtın. Hazırladığınız ocak bükmesinin birini yağsız tavaya alın. 1-2 dakika sonra diğer yüzünü çevirip fincana ayırdığınız donyağlı sıvı yağ karışımıyla yağlayın. Sonra ısınan diğer tarafını da çevirip yağlayın. Bu arada ara ara kendi etrafında iterek çevirirseniz daha tel tel olur.{Tellemesi için} Her iki tarafı da iyice piştiğinde ocaktan alıp kağıt veya peçete serili bir tepsiye alın. Diğer hamurlar için de aynı işlemi uygulayın.
     Yanında vişne veya kayısı kompostosuyla ikram edin.
***Bu malzemeden 8 adet ocak bükmesi çıkıyor. Her hamuru 3e bölerek yaparsanız 12 adet küçük ocak bükmeniz olur.
***Ayrıca pırasalı peynirli veya patatesli iç harçta hazırlayabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı