Salça Nasıl Yapılır

Malzemeler

  • 1 kasa domates {10 kg}
  • Kaya tuzu{150 gr}1 su bardağına yakın

Hazırlanışı

    Domatesleri büyük bir leğene döküp bol suda yıkayın. Yeşil sapları varsa ayıklayın.
    Suyunun süzülmesi için ayrı bir kaba alın.
    Büyük bir bidon veya kovanın içine iri iri doğrayın.
    Kullanacağınız tuzun yarısını üzerine döküp dışarıda kapağı kapalı bir şekilde bekletin. {Kapağını açık bekletseniz de olur ancak toz konmaması için tülbent örtün.}
    Günde en az bir defa karıştırarak 3-4 gün bekletin.
    Üzerinde hafif beyaz parlanmalar oluşması normal bir süreçtir. Endişelenmeyin... 
    Yumuşayıp kabuklarından ayrılacak hale geldiğinde süzmeye hazır demektir.
     İnce delikli geniş bir kevgirde avucunuzla bastırarak süzün. Üstte kalan çekirdek ve kabuktan oluşan posayı atın.
     Geniş çinko tepsilere dökün.
     Fazla suyunu çekip uygun kıvama gelmesi için 4-5 gin güneşte bekletin. 
     Üzerine toz veya yabancı madde düşmemesi için geniş bir tülle örtün.
     Üzerinin kabuk bağlamaması için günde iki kez karıştırın. İki üç tepsiye döktüyseniz iki üç günün sonunda salçayı bir tepside birleştirin veya daha ufal bir tepsiye alın yoksa salçanız kuruyabilir.
     Salçanıza uygun kıvama gelmeden bir iki gün önce tuzun diğer yarısını ekleyin. Ancak salça suyunu çektikçe tuz tadı yoğunlaşacaktır. O yüzden tuzu sonuna doğru kontrollün atmanızda fayda var. 
     Salçanızı uzun süre bozulmadan saklamak için kullandığınız tuz miktarı önemlidir. En son tadına baktığınızda tadı tuzluya yakın olmalıdır.
     Salçanızı küçük plastik kavanozlara koyarak serin bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.



    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı