Hamırsız
Malzemeler
- 6 su bardağı un{750 gr.}
- 2,5 su bardağı sulu yoğurt
- 3/4 su bardağı sıvı yağ
- 3/4 su bardağı mor haşhaş tohumu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı karbonat
Üzerini süslemek için susam çörekotu
Hazırlanışı
Geniş bir yoğurma kabına un, haşhaş tohumu, tuz, şeker, kabartma tozu ve karbonatı da ekleyip karıştırın. Sıvı yağ ve sulu yoğurdu da ekleyip yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine alıp üzerine bastırarak yassıltın. Yaklaşık 3-4 cm kalınlığında yuvarlak bir hamur elde edeceksiniz. Üzerine bir fırça yardımıyla veya elinizle sulu yoğurt sürüp çatalla şekil verip, susam ve çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 230 derece fırında kabarmaya başlayıncaya kadar{15-20 dk.}pişirilir. Kabarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürüp içi çekene kadar pişirmeye devam edin{25-30 dk.}Toplam süre 50-60 dk. Mümkün olduğunca fırının kapağını açmamaya çalışın.
***Bu ekmek genellikle kahvaltı sofralarında tüketmek üzere hazırlanır.
***Hamırsızın eşlikçisi zeytin ve tereyağıdır.
Not:Hamurunuz ne kadar yumuşak olursa hamırsız o kadar kabarık ve yumuşak olur.
Önceden ısıtılmış 230 derece fırında kabarmaya başlayıncaya kadar{15-20 dk.}pişirilir. Kabarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürüp içi çekene kadar pişirmeye devam edin{25-30 dk.}Toplam süre 50-60 dk. Mümkün olduğunca fırının kapağını açmamaya çalışın.
***Bu ekmek genellikle kahvaltı sofralarında tüketmek üzere hazırlanır.
***Hamırsızın eşlikçisi zeytin ve tereyağıdır.
Not:Hamurunuz ne kadar yumuşak olursa hamırsız o kadar kabarık ve yumuşak olur.
Yorumlar
Yorum Gönder