Kakırdaklı Mercimekli Bulgur Pilavı


Malzemeler{4-6 kişilik}

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 küçük kase kakırdak
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı

    Mercimeği yıkayıp çelik geniş bir tencereye alın. Üzerini hafif basacak şekilde su ekleyip{ilk aşamada çok su eklerseniz mercimek kabuğundan ayrılır, o yüzden suyunu çektikçe azar azar sıcak su ilave ederek pişirilmelidir}kısık ateşte mercimekler suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.
   Mercimek bulgurla da pişmeye devam edeceği için çok fazla yumuşamamalıdır.
   Pişen mercimeğe tekrar üzerini aşacak şekilde kaynar su ekleyin{suyu çok fazla eklemeyin, az su eklerseniz sonradan ilave edebilirsiniz}.Bulguru ilave edin. Tuz ve karabiberini de ilave edip kısık ateşte pişirin.
***2 su bardağı bulgur için 3 su bardağı su kullanabilirsiniz. Mercimeğin içindeki suyu da hesaba katarak ilave edin.
      Ayrı bir tavada kakırdakları çıtır çıtır olup hafif kahverengi bir hal alana kadar kısık ateşte kavurun. İçinden kakırdaklarını alıp ortaya çıkan yağı pilava döküp karıştırın.
      Pilavı servis tabağına alıp üzerine kakırdakları dökerek servis edin.
***Şayet kakırdak kullanmıyorsanız 1 yemek kaşığı kadar tereyağını yakıp üzerine biraz da sıvı yağ ilave ederek pilavınıza ekleyebilirsiniz.

Kakırdak Nasıl Yapılır: Kuyruk yağı veya iç yağı kuşbaşı doğrayıp kavurun. İyice kavrulduktan sonra süzüldüğünde geriye kalan taneleri kakırdaktır.

  *    Süzülen yağ, kurabiye, yemek, bükme, börek vs. kullanılır.
  *    Kakırdak ise, mercimekli bulgur pilavı, pırasalı börek, peynirli pırasalı haşgeşli çörek vs. kullanılır.

 Not: Kakırdak ve donyağını derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı