Ev Makarnası {Erişte}

 


Malzemeler

  • 2 kg kaliteli un
  • 6 adet yumurta
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Ilık su

Hazırlanışı

        Elenmiş unu, yumurtaları, irmik ve tuzu yoğurma kabına alıp yavaş yavaş ılık su ekleyerek
mantı kıvamında sert bir hamur yoğurun. Hamuru açabileceğiniz büyüklükte bezelere bölüp biraz dinlendirin.
        Daha sonra bir oklava yardımıyla bezeleri unlayarak biraz kalınca yufkalar elde edin. Açtığınız yufkaları bir sofra bezi üzerine serip biraz kurumalarını bekleyin. Yufkaların kuruma süresi havanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Un altına geçeceğinden sofra bezini bir kaç kat sermenizde fayda var.
       Yufkalar kesilecek kıvama geldiğinde unladığınız sofra üzerine alın. Birbirine yapışmaması için yufkayı bolca unlayıp önce ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz parçaları üstüste koyup tekrar otasından keserek hamuru dörde katlayın. Daha sonra kibrit çöpü eninde şeritler kesip hamuru kesilmeye hazır hale getirin.
       Daha sonra bu şeritleri tek tek alıp düz keskin bir bıçak yardımıyla kibrit çöpü şeklinde olabildiğince ince parçalara kesin. Kestiğiniz parçaları bir kapta biriktirip sofra bezi üzerine tekrar serip biraz daha kurutun.{1 ila 2 saat kadar}
       Daha sonra erişteleri nazikçe bir fırın tepsisine alıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar kızartın. Soğuyunca un ve kırıntılarını kalın delikli süzgeçle eleyin. Bez torbalara koyup serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
       *****Şayet fırınlamadan kullanmak isterseniz, havadar bir ortamda 3-4 gün süreyle kurutun.
       *****Eğer fırınlayarak saklamak isterseniz kesilmiş erişteler sofra bezi üzerinde 2 saatten fazla kurutulmamalıdır. Eğer çok kuruduktan sonra fırınlarsanız, makarnalarınız kırılgan hale gelebilir.
Eğer hemen nemliyken fırınlarsanız da birbirine yapışabilir. O yüzden 1 veya 2 saat kadar hafifçe kuruyunca fırınlamanız en iyisidir.
       *****Erişte için kullandığınız un ince ve kaliteli olmalıdır. Yoksa eriyebilir.
       *****Ayrıca fırınlanmış erişteyi daha uzuzn süre saklayıp kullanabilirsiniz.
       *****Yumurtalarınızın boyutu çok küçükse 7-8 adette kullanabilirsiniz. Fakat yumurtanın fazla kullanılması makarnanın pişme süresini uzatabilir.
       *****İrmik kullanmamızdaki amaç bolvadin deyişiyle makarnanın tiril tiril olması içindir. Bir başka deyişle makarnaların pişerken birbirine yapışmamasi içindir.



 





 


 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı