Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır

Malzemeler

  • 20 adet nohut
  • 2 su bardağı süt

Hazırlanışı

  Normal yoğurt mayaladığınız şekilde sütü serçe parmağınızın dayanacağı şekilde ısıtın. Bir kavanoza alıp içine nohutları atın.
  Ağzı açık bir şekilde{içine havadan küf, toz vs.. düşmemesi için peçete veya temiz bir bezle ört
ün} ılık bir ortamda 24 saat tutun. Ben kombinin altına koydum. Kalorifer peteğinin üzerine veya fırını 100 derecede 3-4 dakika ısıtıp ısısını kontrol ederek fırının içinde de bekletebilirsiniz. Etrafını bir bezle sararsanız sıcaklığını daha iyi muhafaza edersiniz.
  24 saatin sonunda çok hafif bir süt kesilmesi şeklinde kesilme oluşacak. Kokusu lor peynirine benzer bir koku aldığında{bu süre 24 saati aşabilir kontrol edin} içinden nohutları tahta bir kaşık yardımıyla alın. İçinde nohut olmadan bir 24 saat daha bekletin.
   İkinci 24 saatin sonunda kontrol edin lor peyniri katılığına ulaştığında mayalamaya hazır demektir.
Oluşan mayanın altında su birikecek, oluşan maya yukarı doğru çıkacak. Yine bu şekle dönüşmesi 24 saati aşabilir.
    Mayanızı süzgece alıp buzdolabına kaldırın. İyice süzüldüğünde;
    1 litre sütü ısıtın. Süzdüğünüz mayadan 1 talı kaşığı alıp {tepeleme olmasın} biraz sütle ezin. Kavanozdaki süte ekleyip güzelce karıştırın. Kapağı kapalı bir şekilde ılık bir ortamda üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Normal yoğurt 2,5 veya 3 saatte mayalanırken, bu şekilde mayalamanız 5-6 saati bulacaktır.{Bu aşamada ısının korunması önemlidir. Zaten yoğurt yapmanın en önemli püf noktası da budur.}Arada bir açıp kontrol edin.
***Ben ölçü vermek bakımından 1 litre süt ve kavanoz kullandım. Daha çok süt kullanarak tencerede de mayalandırabilirsiniz. İlk mayalandırmada maya miktarı önemlidir. Şayet çok kullanırsanız yoğurdunuz ekşir ve sulanır. Ama mayalanması daha hızlı olur. Az maya kullanırsanız mayalanması biraz daha uzun sürer. Ağzının kapalı mayalanması da önemlidir...
***Nohuttan elde ettiğiniz maya ne kadar yoğun olursa mayalamak için kullandığınız miktarı azaltın.
***Daha sonra mayalayacağınız yoğurtlar için bu mayayı kullandığınızda hep doğal yoğurt yemiş olursunuz.artık mayaladığınız yoğurdu kullanın.
***Ayrıca ilk elde ettiğiniz mayayı buzdolabında kapalı olarak 1 haftaya kadar saklayablirsiniz...
***Son olarak organik nohut ve organik ev sütü kullanmanızı öneririm. Arkadaşım paketli iri nohutlardan yaptı olmadı...
Not:İlk mayaladığım yoğurt biraz pürüzlü oldu. Bu yoğurttan mayaladığım yoğurt ise tamamen pürüzsüz oldu.















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı