Afyon Usulü Kızarmış Mantı{Tepsi Mantısı}


Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Kızartmak için 1 çay bardağı sıvı yağ

Sosu için:

  • 100 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı dolusu ev salçası
  • Tuz, karabiber
  • Süslemek için maydanoz
  • Sarımsaklı yoğurt ve pul biber

Hazırlanışı

    Un, yumurta, tuz ve irmiği bir karıştırma kabına alıp azar azar ılık su ekleyerek katı bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendirin.
    Hamuru 2 bezeye{yumak} bölüp unlayarak açın. Kare kare kesip mantı şekli verin.
    Geniş alüminyum {veya bakır tepsi}bir tepsiye 1 çay bardağı sıvı yağ döküp mantıları sıralayın. 
    Orta ateşte tepsiyi biraz eğik tutarak çevire çevire kızartın. {Yağı az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.Yağı ne kadar çok olursa o kadar iyi kızarır.Yağı az gelirse mantılarınız yanar. Eklediğiniz fazla yağı mantılar kızardıktan sonra süzerek içinden alın.}Mantıların her tarafı iyice kızardıktan sonra tepsiye kıymayı atıp güzelce kavurun.Salçayı ekleyip biraz daha kavurun. 
     Üzerini aşacak şekilde kaynar su ekleyip mantılar yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika pişirin. Pişerken biraz tuz ve karabiber ekleyin.
     Biraz dinlendirip maydanozla süsleyerek yanında sarımsaklı yoğurt ve pul biberle servis edin.
***Bu mantının yumurtası, pişerken dağılmaması için haşlama mantıya göre biraz daha fazla olur.
***Hamuru yoğururken eklediğiniz su miktarı ununa göre değişkenlik gösterebilir. Artırılıp, azaltılabilir.
***Mantı yaparken hamurunuzun erimemesi için ince{kaliteli} un kullanmak gerekir. Hatap un, sinangil un gibi...
***Ekmek yaparken ise biraz daha kalın un kullanılmalıdır.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı