Enginar Dolması

Malzemeler

  • 4 adet İzmir Enginarı
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3-4 adet domates
  • 5-6 adet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Karabiber, kırmızı pul biber, tuz
  • 2 adet limon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

      Geniş bir tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip yemeklik doğradığınız soğanları kavurun. Yıkanmış pirinçleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesleri de ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesler de hafif kavrulunca ocağın altını kapatın. İnce kıyılmış yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu, karabiber, pul biber ve tuzunu da ilave edip karıştırın.
       Enginarların sap kısımlarını kökünden kesin. Daha sonra yapraklarının üst kısmını 1-2 parmak eninde kesin. Mutfak makası yardımıyla yaprklarının uç kısmındaki dikenli kısımları da kesin.
       Enginarları kolay açmak için en dış yapraklarından başlayarak nazikçe açmaya başlayın, ortasına gelince önce ince yapraklarını tutam halinde çekip çıkarın. Daha sonra ortasındaki tüylü kısmı tatlı kaşığı veya küçük bir bıçak yardımıyla kazıyarak temizleyin. Dikkat edin enginarın etli kısmı fazla oyulmasın.
       Enginarları yıkayın. 1 limonu kesip sıkarak enginarların üzerine sürün, kararmasınlar.
       Hazırladığınız pirinçli harcı önce enginarların ortasına daha sonra yapraklarını açarak aralarına doldurun.  Doldurduğunuz enginarları yayvan ve derin bir tencereye yerleştirin.
       Diğer kalan 1 limonu sıkın, yarım çay bardağı sızma zeytinyağıyla karıştırıp enginarların üzerine gezdirin. Tencerenin tabanına 3 su bardağı su ekleyin. Kapağını kapatıp ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık  ateşte 45 dakika pişirin. Arada bir kontrol edin suyunu iyice çekip dibi tutmasın. Suyu yeterli gelmezse çok az sıcak su ilave edin.
       Ocağı kapattıktan sonra tencerenin kapağı yarı aralık bir şekilde ılımasını bekleyin. Ilık olarak yanında limonla servis edin.
        Bu enginarı yeme adabı ise şöyledir; Önce yapraklarını tek tek koparıp dişinizle diplerini sıyırarak yenir. En son ortasının etli kısmı ve pilavı yenir...
  ***Enginar seçerken sapından tutup salladığınızda kolaylıkla sallanıyorsa taze demektir.
  ***Enginarın sapı yumuşaksa daha ziyade gövdeye yakın kısımlarını soyup parmak uzunluğunda keserek tencerenin dibine yerleştirip enginarlarla birlikte pişirebilirsiniz.
 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Kuyruk Yağı Kurabiyesi

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}