Arabaşı Çorbası


Malzemeler

  • 1 adet organik tavuk
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 yemek kaşığı ev salçası
  • Acı kırmızı pul biber{veya kuru kırmızı cin biber}
  • Tuz
  • 1 adet limon

Hamuru için;

  • 1 kase un
  • 3 kase su
  • Tuz

Hazırlanışı

       Bir bütün tavuğu güzelce yıkadıktan sonra derin bir tencereye koyun. Üzerini basmayacak şekilde su ekleyin yeterince tuz atıp ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri bir kevgir yardımıyla alın. İçine bir kuru soğan ve 5-6 adet tane karabiber ilave edip kapağını kapatın. Önce harlı daha sonra kısık ateşte 1-1,5 saat kadar haşlayın. İçinden tavuğu ve soğanı alın. Tavuk suyumuz hazır.

Hamurunun Hazırlanışı:

      Aynı kaseyi kullanarak 3 kase sıcak suyu derin bir tencereye koyup ocağa alın. Bir kase unu azar azar ekleyerek çırpma teliyle hızlıca karıştırın. Tuzunu ekleyin. Kaynamaya başladıktansonra kısık ateşte oklava veya tahta kaşıkla karıştırarak koyu bir bulamaç elde edin. Hamurunuz yıldız şeklinde kabarcıklar çıkarmaya başladığında hazır demektir. Hamuru 10 dakikadan fazla kaynatırsanız hamur çözünmeye başlar o yüzden bu aşamada dökün. Dibinin yapışmaması için hamuru dökeceğiniz çinko tepsi veya borcamları sudan geçirip hamuru 2-3 cm kalınlığında dökün.Hamurun tepsiye düzgünce yayılması için bir iki defa yere vurun. Çok soğuk bir ortamda soğumaya bırakın.{Nasıl yapıldığını bilmeyenler için bu şekilde uzun uzun yazıyorum.}

Çorbanın Hazırlanışı:

      Derin bir tencerede sıvı yağ ve tereyağı karışımını kızdırıp unu ekleyin. Köpük köpük olup kokusu çıkana kadar kavurun. Dikkat edin rengi değişmesin. Salçayı da ilave edip çok az daha kavurun. Haşladığınız tavuğun bütün suyunu süzerek ekleyin. Bu arada topaklanmaması için çırpma teliyle hızlı bir şekilde karıştırın. Tuz ve  pul biberini de ekleyip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra arada bir karıştırarak 25-30 dakika kaynatın. İnmeye yakın haşladığınız tavuğn yarısını didikleyip çorbaya ilave edin. Çorbanızın kıvamı koyu olursa biraz sıcal su ekleyin.
     Hamur iyice soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesin. Çorbayı kaselere paylaştırıp yanında limonla servis edin.
     Çorba çok sıcak, arabaşı soğuk olur. Hamurdan bir parça kaşıkla alınır, çorbaya batırılır ve yutulur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı