Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
Malzemeler
- 1 adet hazır ekmek kadayıfı{600 gr}
- 2,5 kg toz şeker
- 3 litre su
- 1-2 dilim limon
- 1 tabak camız {manda} kaymağı
Hazırlanışı
Ekmek kadayıfını çeşmeden akan ılık suyun altına tutun. Her tarafı ıslanınca hemen derin ve geniş bir tepsiye alıp hafif şişmesini bekleyin.
Üzerine 2,5 kg şekeri ve 3 litre sıcak suyu dökün. Limon dilimlerini de atıp ocağı yakın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe alın. Ateşi tepsinin biraz alt kenarından verin. Ateş direk kadayıfın altına gelirse kadayıfınız yanabilir.
Sık aralıklarla kenarlarındaki suyu büyük bir kaşıkla alıp kadayıfın üzerine gezdirin. Bu işlemi üzerindeki şeker eriyinceye kadar yapın. Tüm şeker eridikten sonra suyu üzerine arada bir gezdirmeniz yeterlidir.
Yaklaşık 45-50 dakika kadayıf bütün suyu çekip 2 katı büyüyene kadar arada bir kenarlarındaki suyu üzerine gezdirin.
Arada bir kadayıfı parçalamadan nazikçe kaşığın tersiyle itip tepsinin içinde yerini değiştirin. Arasıra da tepsiyi çevirip ateşin yerini değiştirin.
Üzerine kenarlarındaki suyu gezdirmediğiniz zamanlarda da tepsinin üzerini başka bir tepsiyle kapatıp suyunu daha kolay çekmesini sağlayın.
Kadayıf bütün şerbeti çektikten sonra ocağı kapatın. Üzerini bir tepsiyle kapatıp dinlenmeye bırakın. Kadayıf soğuyunca üzerine Bolvadin kaymağı koyup ikram edin. Kaymak yerine hazır kutudaki kremayı mikserle çırpın biraz katılaşınca kadayıfın üzerine koyup bu şekilde de servis edebilirsiniz.
****Kadayıfı pişirirken bir başka yöntem ise ayrı bir tencerede şeker ve suyla bir şerbet hazırlayın içine limon dilimleri atın. Şerbetin kaynamasına gerek yok, şekerin erimesi yeterlidir.
Bu şerbeti ıslattığınız kadayıfın üzerine döküp aynı işlemleri uygulayarak da pişirebilirsiniz.
****300 gr lık orta boy kadayıf için 1250 gr şeker ve 1,5 litre su kullanın.
Yorumlar
Yorum Gönder