Etli Yaprak Sarması

 


Malzemeler

  • 1/2 kg asma yaprağı
  • 1/2 kg kıyma
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz

Sosu için:

  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı ev salçası
  • su, tuz

Hazırlanışı

     Yaprakları yıkayın. Kaynayan hafif tuzlu suya atıp 2-3 dakika haşlayıp alın.
      Derin bir kapta içini hazırlayın. Kıymayı, yıkanmış ince bulguru, rendenin iri tarafıyla rendelenmiş küçük bir soğanı, ince kıydığınız maydanozu ve yeteri kadar tuzunu da ekleyip iyice yoğurun.{ne kadar çok yoğurursanız dolmanız o kadar güzel olur}. Şayet ince bulguru yıkamadan katarsanız malzemeye çok az su ekleyerek yoğurun.
       Derin çelik bir tencerenin zeminine birkaç tane asma yaprağı döşeyip sardığınız yaprakları üzerine yerleştirin. Sarma işlemi bittikten sonra iç harcınız artarsa sarmaların üzerine köfte yapıp dizin. En üst kısmı asma yapraklarıyla kapatıp üzerine küçük bir porselen servis tabağını ters çevirerek koyun{sarmaların açılmaması için}
        Üzerine sarmaları basmayacak şekilde soğuk su ekleyerek kapağını kapatıp ocağa alın. Önce harlı daha sonra kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişmeye bırakın. Suyunu arada bir kontrol edin azalırsa biraz sıcak su ekleyin.
         Sosu için: Küçük bir tavada 2-3 kaşık sıvı yağla 1 kaşık ev salçasını çok hafif kavurup üzerine bir miktar sıcak su ve biraz tuz ekleyin. Sosu pişmekte olan dolmaların üzerine ekleyerek bir yarım  saat kadar daha pişirip ocaktan indirin. Biraz dinlendirip yanında yoğurtla servis edin.
      NOT: Etli yaprak sarmasının biraz ekşi olması makbuldür. Eğer salçanız ekşi değilse yemeğin salçasını eklerken yarım limonun suyunu veya bir parça limon tuzu ekleyin.
          Birde suyuyla birlikte servis edildiği için suyunu çekmemesine dikkat edin. Arada bir sıcak su ekleyin.





    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}

Elma Tatlısı