AŞURE



Aşure
Malzemeler

  • 2,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 7-8 adet kuru incir
  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 1/2 su bardağı kabuğu soyulmuş çiğ badem
  • 1/2 su bardağı fındık
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)
  • 1 tutam tuz
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 tutam portakal kabuğu rendesi

Süslemek İçin

1 su bardağı iri çekilmiş fındık veya ceviz
Kuş üzümü
Nar taneleri
Susam, çörekotu, tarçın

Hazırlanışı

Buğday, nohut ve kuru fasülyeyi ayrı kaplarda bir gece önceden ılık su ile ıslatın.
Buğdayı yıkayıp düdüklü tencerede üzerini basacak şekilde su ekleyip (15 bardak) 20 dakika haşlayın ve aşureyi yapacağınız geniş bir tencerenin içine alın.
Nohut ve kuru fasülyeyi de düdüklü tencerede 20-25 dakika pişirip suyunu süzün ve buğdayın içine ekleyin.
Kıvamını ayarlamak için gerekirse sıcak su ekleyibilirsinizi.
Ocağın altını yakıp dibinin tutmaması için arada bir karıştırarak kaynatın.
İçine suda bekletilmiş (1 saat kadar) kuru üzümü, küp doğranmış incir ve kayısıyı, badem, fındık, şeker, bal, tuz ve karanfili de ekleyip 10-15 dakika kaynatın. Ocağı kapatıp çok az portakal kabuğu rendesi ekleyin.
Sıcakken tercihen porselen tabağa alıp, süsleyin.

Notlar :
Ocağı kapatmaya yakın çok minik doğranmış bir adet elma ve bir çay bardağı pekmez de eklenebilir.
Son olarak bir miktar gülsuyu da eklenebilir.
Portakal kabuğunu katarken dikkatli davranın, sadece turuncu yerlerini rendeleyin ve çok az katın. Aksi takdirde aşurenize acılık verebilir.
Bademlerin kabuklarını kolayca soymak için küçük bir tencereye alın. Üzerini basacak kadar su ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Suyunu süzün. Kolayca soyulduklarını göreceksiniz.
Cevizi önceden katarsanız aşurenizin rengini karartır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pelte Çorba

Kuyruk Yağı Kurabiyesi

Şekilli Kurabiyeler{Limonlu}