Kayıtlar

Enginar Salatası

Resim
  Malzemeler 2 adet çanak enginar 1/2 çay bardağı zeytinyağı Yarım limonun suyu 1 çay kaşığı toz şeker Tuz 2 su bardağı su 7-8 adet kurutulmuş domates 3-4 adet marul yaprağı 2 dal taze soğan 1 adet salatalık 1 adet havuç 1 adet kırmızı biber Bir tutam maydanoz Bir tutam dereotu Hazırlanışı           Temizlenmiş enginarları yıkayıp küçük derin bir tencereye alın. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağını, yarım limonun suyunu, şeker, tuz ve 2 bardak suyu da ekleyip ocağa alın. Orta ateşte suyunu çekip çatal batana kadar[yumuşayana kadar] pişirin. Suyunu çekerse çok az sıcak su ekleyin. Piştikten sonra kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Şayet konserve enginar kullanıyorsanız pişme süresi yarı yarıya azalacaktır.           Bu arada salata malzemelerini hazırlayın. Kurutulmuş domatesleri yıkayıp yumuşaması için 10-15 dakika kadar sıcak suyun içinde bekletip july...

Etli Kabak Dolması

Resim
  Malzemeler  3-4 adet orta boy kabak 200 gr kıyma 1 adet orta boy kuru soğan 3 adet domates 1 çay bardağı pirinç 1/4 demet maydanoz 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz, karabiber Kızartmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ Hazırlanışı     Kabakları güzelce yıkayıp soyun veya çizme aparatıyla çizgiler atıp ikiye bölün ve çay kaşığıyla içlerini oyarak çıkartın. Kabakların içine tuz ve karabiber ekerek tatlandırın. Bir tavada 3-4 kaşık yağı kızdırarak kabakları çevire çevire kızartın.      Bu arada kıymayı, ince doğranmış veya rendenin kalın yeriyle rendelenmiş soğanı, oyulmuş 3 domatesin içini, pirinci, ince kıyılmış maydanozu, 1yemek kaşığı sıvı yağı, tuz ve karabiberi de ekleyerek güzelce yoğurun ve kızarmış kabakların ve içini oyduğunuz domateslerin içine doldurun. Derince bir tencereye yerleştirin. Oyduğunuz kabakların içini de ekleyin. Hazırladığınız iç malzeme artarsa köfte yapıp üzerine dizin. Üzerini basma...

Çullama Köfte

Resim
Malzemeler 250 gr orta yağlı kıyma 1 çay bardağından az eksik ince bulgur 1 tutam maydanoz Tuz, karabiber 1 yemek kaşığı su Üzerini Kaplamak İçin 3 adet yumurta 3 yemek kaşığı yoğurt 1çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu 5 yemek kaşığı un Kızartmak İçin 1,5 su bardağı sıvı yağ Hazırlanışı      Kıyma, ince bulgur[düğü], ince doğranmış maydanoz, tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı suyu da ekleyip iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp hafif yassı ve yuvarlak köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri derin bir tencereye koyup üzerini hafif basacak şekilde soğuk su ekleyip ocağa alın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yaklaşık yarım saat kaynatın. Pişince çıkarıp suyunu süzün.      Bu arada kaplama malzemesini hazırlayın. Yumurta, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve unu da ekleyip çırpma teliyle karıştırarak koyu kek kıvamında bir hamur elde edin.        Köftele...

Zeytinyağlı Enginar

Resim
Malzemeler 5 adet enginar 1 adet orta boy kuru soğan 1 adet orta boy patates 1 adet orta boy havuç 8-10 adet içi alınmış taze bezelye Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 adet küçük boy limon 1 çay kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz 2,5 su bardağı su Süslemek için dereotu Hazırlanışı Enginarları yıkayıp yayvan çelik bir tencereye dizin. Yemeklik doğranmış soğanları, bezelyeyi, ve küp doğranmış sebzeleri harmanlayıp enginarların üzerine doldurun. Artan malzeme kenarına taşabilir. Zeytinyağı ve 1 limonun suyunu karıştırıp enginarların üzerine gezdirin. Tuz ve şekerini ekleyin. Kenarından 2,5 su bardağı suyunu da ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak yaklaşık 45 dk pişirin. Kapağı kapalı halde ılıyıncaya kadar bekletin. Dereotuyla süsleyip servis yapın.    Pişerken takip edin suyu biterse biraz sıcak su ekleyin.

İç Baklalı Enginar

Resim
      Malzemeler 4 adet çanak enginar 1/2 kg iç bakla 1 adet kuru soğan 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1 limonun suyu tuz Süslemek için Dereotu Hazırlanışı      Enginarları tencereye dizin. Kabuğu soyulmuş iç bakla ile yemeklik doğranmış soğanı harmanlayıp enginarların üzerine paylaştırın.      Tencerenin dibine 2-3 su bardağı su ekleyin, zeytinyağı limon ve tuzunu da ekleyip ocağa alın, kapağı kapalı olarak yaklaşık 45 dakika orta kısık ateşte pişirin. Bu arada suyunu takip ederek biterse az sıcak su ekleyin. Ocaktan aldıktan sonra kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Dereotuyla süsleyip servis edin. Afiyet Olsun...      

Haşhaşlı Çörek

Resim
Malzemeler 1 paket yaş maya (40 gr) 1 su bardağı ılık süt 1,5 su bardağı ılık su 1/2 su bardağı sıvı yağ 2 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 5-6 su bardağı un   İç Malzemesi 1/2 su bardağı ezilmiş haşhaş 3/4 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı ezilmiş ceviz içi (isteğe bağlı) Hazırlanışı       Yaşmaya, süt, su, sıvı yağ, şeker ve tuzu hamuru yoğuracağımız kaba koyun. Maya eriyinceye kadar elinizle karıştırın. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar azar azar un ekleyerek yoğurun. Hamuru yoğururken yoğurduğunuz kaba fazla yapışmadan ayrılıyorsa kıvamı olmuş demektir. kabın üzerine poşet geçirerek hamur iki kat büyüyene kadar ılık bir ortamda 25-30 dk kadar mayalandırın. Hamur mayalanınca elinizi yaylayıp hamuru iki eşit parçaya bölün.Hamuru avucunuzun içiyle bastırarak dikdörtgen şekilde yarım cm kalınlığında açın. Sıvı yağla incelttiğiniz haşhaşlı harçtan sürün. Cevizin yarısını üzerine döküp hamuru rulo şeklinde sarın. 2 cm e...

Kereviz Çorbası

Resim
Malzemeler 3 adet orta boy kereviz 1 adet orta boy patates 1 adet küçük kuru soğan 5 su bardağı su Yarım limonun suyu 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 2 çorba kaşığı un 1 su bardağı tavuk veya et suyu Tuz, karabiber Hazırlanışı Kereviz, patates ve soğanı soyup yıkayın. iri iri doğrayıp düdüklü tencereye koyun, üzerine 5 su bardağı su ve yarım limonun suyunu da ekleyip 10 dakika pişirin. Pişince blendırdan geçirin.     Derin bir tencerede 3-4 kaşık sıvı yağla 2 çorba kaşığı unu hafif kavurun. Dikkat edin rengi değişmesin. Üzerine blendırdan geçirdiğiniz çorbayı dökün. ( Unu küçük bir tavada kavurup düdüklü tencerenin içine de ilave edebilirsiniz.] 1 su bardağı tavuk suyunuda ekleyin. Arzuya göre tuz ve karabiberini de ekleyip 5-10 dk  daha kaynatın.        Servis tabaklarına alıp üzerini kıyılmış maydanoz veya kereviz yapraklarıyla süsleyip yanında limonla servise sunulabilir.         ...